Menu 9

Retro Bersama Belog Qema

coklat bear | 16:46 | 1Comments |
Assalamualaikum, (CB)

Hari tu Qema ada tinggalkan url dalam blog kami. Kami rasa seronok nak review blog Qema ni sebab background dia eye catch sangat. Kami memang suka tema background retro classic ni. Nak guna background macam ni boleh? hihi nanti tak pasal-pasal pembaca keliru blog Qema ke blog kami. ahaks. Anyway, jom review blog ni


1) Kami suka header Qema sebab guna gambar tapi kami rasa saiz kena diperbetulkan balik. Rasanya lagi better kalau saiz asal header ni (400 x 200) ni diperbesarkan mesti lebih umph. Cadangan kami header biarlah resolusi lebar 900 ke atas dan tinggi 300. Barulah pembaca mudah nak tengok header dengan jelas. Penat tepek gambar posing tapi tak nampak. hihi XD

2) Kalau tidak silap, widget ni thumblr punya. Rasanya kami lebih suka pakai yang siap dalam blogspot. Agaknya trend sekarang pakai widget ni. Tapi ok je sebab bukan berat sangat pun kan. Kecoh je kami.hihi

3) Social share twitter dengan facebook tu sudah menarik tapi kami rasa kena kemaskan balik. Kami rasa macam ambil space sikit. Better kalau resize icon tu dan buat dalam 1 row. Nampak lebih kemas dan sweet sikit

4) Butang readmore kami rasa kurang menarik. Kami suggest buat 1 page 1 entri. Selain lajukan loading page blog, pembaca dapat go through entri dari awal sampai habis dengan mudah.

5) Jquery to button ni bagus sebab ringan dan laju. Tapi kami rasa freebies ni mudah sangat nak jumpa dalam google. Tapi ok je. Kami suka sebab warna favourite biru. hihi


6) Link pinger tu kami rasa better letak bawah footer. Another way, kami rasa boleh simpan dalam butang show/hide. Kemas sikit ualls

7) Subscribe post atom ni kalau boleh singkirkan. Kami selalunya suka singkirkan anasir degil macam ni dalam blog. Tapi link ni memang degil dan selalu muncul balik. Boleh refer encik google kalau nak buang link ni



8) No geng? aduh ketar lutut kami. Banyak geng Qema ni. Takut tau kami. Mungkin ni total page visitors dalam blog qema. Meletup sangat ualss

9) Kami rasa attribution powered by blog boleh replace dengan ayat lain. Qema boleh godek-godek dalam google untuk menyingkirkan link siap ada ni

Overall, belog Qema ni memang menarik hati kami yang cintakan irama retro. hihi kadang-kadang kami suka melebih. Belog Qema boleh maju tapi kena banyak lagi study pasal template blog, widget dan susunan dalam blog. Manfaatkan setiap post yang menarik secara mudah dan tidak perlu gunakan butang readmore. Blog ni pada kami ada aura tapi masih belum menonjol. Apa pun salam kenalan Belog Qema

Tunggu kami terjah, zass

1 comment:

  1. Yeayy!! Ohsem review..thanks sbb kite pon baru bjinak2..akan dibaiki mana2 yg kurang umpphh ni..sbb sdri tgk mcm dah ok..if dpt nasiht dari yg pakar lg best gitu..thanks a lot..i loike ittt ;)

    ReplyDelete

Best View Mozilla Firefox@Google Chrome. Copyright© All Rights Reserved Magzbloggers Edited by MagzBloggers